Å gå på forskjellige typer dietter har nærmest blitt en folke hobby. Det kommer stadig nye dietter som lover både vektnedgang, generelt bedre helse, bedre hud, sunnere liv og mer overskudd. De fleste av Norges voksne befolkning har prøvd en diett eller flere i løpet av det siste året, men er det noen som virkelig fungerer i det lange løp? Og hvilke er rett og slett farlige og helseskadelige?

Råkost diett

Å aldri spise tilberedt mat vil si at det for det meste er grønnsaker og frukt man får i seg. Selv om dette er sunt så vil kroppen etterhvert mangle proteiner og andre viktige stoffer. Å vaske, kutte, presse, tørke og rehydrere all denne maten tar også fryktelig mye tid.

Alkalisk diett

Her skal du kutte ut alt kjøtt, melkeprodukter, søtstoffer, koffein, alkohol, kunstig fremstilt og prefabrikkert mat. I stedet så skal du spise frukt, grønnsaker, nøtter og frø for å bevare en viss ph balanse i kroppen, selv om det ikke er bevist at dette har en sammenheng med vektreduksjon.

Blodtype diett

Grunnlaget for dette er at maten vi spiser reagerer forskjellig i kroppen etter hvilken blodtype vi har. Er man 0 så skal man ikke spise hvete og melkeprodukter, men mer av magert kjøtt, grønnsaker og frukt. Type A skal være vegetarianere og type B skal unngå kylling, korn, hvete, tomater, peanøtter og sesamfrø.

Varulv diett

I denne dietten så skal man spise forskjellig type mat i de forskjellige fasene månen går gjennom, og også faste noen ganger i måneden. Stort sett så går denne dietten ut på å være sulten.

Kjeks diett

Alle måltider foruten middag skal bestå av sunne kjeks hvor det daglige inntaket av kjeks ikke kan overstige 600 kalorier. Til middag så kan man så spise hva man vil med et maks inntak på ca 1200 kalorier. Det er de færreste som greier å leve med denne dietten over lengre tid, og man er stort sett sulten hele dagen frem til middag.

Fem biters diett

Å kunne spise hva man vil, men kun fem biter av det vil i lengden si at man tar større og større biter, fordi man aldri blir riktig mett. Det er i tillegg kun tillatt å spise til lunsj og middag, så det vil si ti biter med mat per dag.

Sitron juice diett

Å bare drikke sitron juice eller vann med cayennepepper i flere dager vil gjøre at du går ned i vekt, men så snart du spiser noe så er vekten snart tilbake der hvor du startet. Eneste forskjellen er at du har mistet muskelmasse, men fettet er det samme som før du startet.

Barnemat diett

Å spise kun barnemat til frokost og lunsj og så en lavkalori middag er målet med denne dietten. Problemet er at man får i seg for lite kalorier og man blir fort slapp og trøtt.

Kålsuppe diett

Kålsuppe kokt på kun kål og vann er hovedelementene i denne dietten. I tillegg så kan man spise bananer og drikke skummet melk. Dette vil føre til vektnedgang men man vil også mangle mange viktige næringsstoffer. I tillegg så fører det lett til at man blir oppblåst.

Grapefrukt diett

Å kun spise grapefrukt eller drikke grapefruktjuice vil føre til rask vektreduksjon, men dette blir en meget rask og kortvarig løsning da man går opp i vekt igjen så snart man spiser vanlig mat igjen.

Søvn diett

Å ta sovemiddel for å sove i flere dager er en diett som går ut på at man ikke spiser når man sover. Dette er sant men det er også veldig farlig å stadig være nedsøvd. I tillegg så brytes musklene i kroppen ned da man ikke er i bevegelse.

HCG diett

Dette er et legemiddel som gjør at du mister matlyst og dermed kun skal spise 500 kalorier per dag. Denne dietten er ikke bare farlig, men også ulovlig.

Bendelorm diett

Ved å spise bendelorm egg så vil man utvikle denne ormen som så legger seg i tarmene og som så spiser maten du har spist. På denne måten så tar den til seg all næring og kalorier i maten. Når man så har gått ned i vekt så tar man ormetabletter for å få ut ormen fra kroppen igjen.

Bomull diett

Bomullsdotter dynket i appelsinjuice som man spiser vil hjelpe metthetsfølelsen. Derimot så er dette ekstremt farlig å spise da “bomull” ofte er syntetisk og ikke ekte bomull.