Prosessen med å lage salt er relativt enkel, og fremgangsmåten hjemme er en mindre versjon av hva store selskaper gjør for å utvinne salt. Prosessen er simpelthen å ta saltvann og la vannet sakte fordampe, slik at det som blir igjen er saltet. I sydligere strøk hvor det er mye sol og lite regn så blir dette gjort utendørs i naturlige saltverk ved havet.

Salt er mye brukt i hjemmet, og ønsker man å lage sitt eget salt så er dette langt enklere enn hva man kanskje skulle tro. Vi har her laget en enkel fremgangsmåte som gjør at du kan lage salt hjemme i ditt eget kjøkken. Pass bare på å planlegge dette slik at du ikke trenger for eksempel ovnen til noe annet i de nærmeste dagene.

Trinn 1:

Skaff saltvann fra en ren kilde. Det vil si at du ikke må hente vann fra en forurenset kilde, men fra et sted hvor vannet er forholdsvis rent. Kan man fiske i vannet så er det ofte en god nok kilde. Å hente en til to liter vann i rene plastflasker er nok.

Trinn 2:

Sil vannet for å fjerne sand og skjell. Dette gjøres gjennom kjøkkenhåndklær eller lignende, og denne prosessen bør gjentas flere ganger for å være sikker på at vannet ikke lengre inneholder sand. Dette vil ikke forringe mengden av salt i vannet.

Trinn 3:

Nå må man fordampe vannet for å skille ut saltet. Dette kan gjøres på flere forskjellige måter, og her er de tre mest vanlige måtene å gjøre dette på. I Norge så kan det være greit å benytte alternativ 1, med mindre det er midt på sommeren du velger å lage saltet ditt.

Alternativ 1: Hell vannet over i en kasserolle og sett den inn i ovnen på laveste temperatur. La den så stå i noen dager, eller i noen tilfeller uker, slik at alt vannet fordamper.

Alternativ 2: Hell vannet over i en kasserolle og kok det på laveste temperatur til nesten alt vannet er borte. Hell det så over på en asjett og sett den ute i solen, slik at solen kan gjøre resten av jobben.

Alternativ 3: Hell vannet over i en bolle eller en lav skål og plasser denne ute i solen. La dette så stå i noen uker til alt vannet er fordampet. Husk bare å ta det inn dersom det regner.

Trinn 4:

Når alt vannet er fordampet så ser man et lag av salt i bånn av kjelen eller fatet. Skrap dette opp med en skje, og saltet er ferdig til å plasseres i en beholder.

Havsaltet er nå ferdig og kan brukes som det er, men man kan også velge å smaksette saltet med for eksempel sitron smak. Man kan også bruke andre smaker, men fremgangsmåten er den samme. Følg også det neste trinnet dersom du ønsker å smaksette saltet ditt. Vi har her brukt sitron som eksempel.

Trinn 5:

Bland en halv kopp havsalt med en halv kopp sitronsaft og skallet fra en sitron. Hell blandingen over på et bakepapir med kanter. Bak så dette i ovnen på laveste temperatur over natten, eller til all fuktighet har fordampet. Skrap så opp saltet igjen med en skje og hell over i egnet beholder.