Man skulle tro at kokebøker var noe ville forsvinne med tiden, da internett har tatt over for disse bøkene for lenge siden. Men slik er det ikke. De er like populære nå som de noen gang har vært, selv om de kanskje ikke brukes på samme måte som det de ble før.

Det mest populære oppslagsverket for matlaging er ikke lengre hjemmets store kokebok, men google. Her finnes alt av tenkelige og utenkelige oppskrifter og et enkelt søk vil fort gi deg 50 forskjellige måter å tilberede et kyllingbryst. Dette har gjort at sjangeren kokebøker har endret seg mye over de siste tiårene, og det er ikke lengre oppskriftene som er det viktigste i boken.

Oppslagsverk for matlaging

De fleste kjenner de gamle type kokebøkene som hadde side opp og side ned med tettskreven tekst om alt fra hvordan koke poteter og piske eggedosis til å steke lammelår og bake marsipankaker. Disse bøkene kan man nesten sammenligne med et leksikon for matlaging og de dekket alle områder fra a til å. Dette var nærmest et fast innslag i alle norske kjøkken frem til for ca 10 år siden. De mest populære oppskriftene i disse bøkene ble også klissete etterhvert da man stod og bladde i de mens man laget mat eller bakte.

Den gamle type kokebok som beskrevet over er nok utdatert og det er ikke mange som bruker denne type bok lengre. Ønsker man å finne en ny oppskrift på kjøttkaker eller finne ut hvordan en ananas skal skjæres opp så gjør man dette ved et google søk. Det er nærmest ingen som bruker en bok til dette lengre.

Nåtidens kokebøker

Nåtidens kokebøker er så mye mer enn bare oppskrifter. De forteller ofte en historie i tillegg til å dele oppskrifter. Ta for eksempel en kokebok om mat fra den fjerne østen. Her finner man ikke bare oppskrifter på kjente og ukjente retter, men kokeboken er gjerne skrevet som en reiseskildring også. Hvordan kom man seg til dette stedet hvor denne retten ble funnet, hva er historien bak retten, til hvilke anledninger blir den laget i opprinnelseslandet osv.

Mange kokebøker handler på så måte ikke så mye om matlaging i seg selv lengre, men mer om opplevelsene rundt mat. Det er som alle disse tv-seriene om kokker som for eksempel den velkjente Jamie Oliver som reiser verden rundt for å finne gode matretter med spennende ingredienser. Det er selvfølgelig et matprogram han lager men det er gjerne menneskene han møter og historien bak maten som spiller hovedrollene.

Kokebøker i arv

Selv om man ikke bruker kokebøker i det daglige lengre så er det ikke noen grunn til å kaste de ut av huset. De setter et flott preg på kjøkkenet og ikke minst så er det her man finner gamle familie oppskrifter. En gammel kokebok fra bestemor inneholder garantert noen klassiske retter som man husker fra barndommens dager. Sider er gjerne merket og det er ofte også skrevet kommentarer i margen for å justere oppskriften. Inne i boken finner man vanligvis også løsrevne lapper med oppskrifter som er funnet andre steder, eller som er delt av andre.

Google går ikke i arv på samme måte som en bok, og siden man ikke skriver ned oppskrifter lengre for å ha de så forsvinner også en del av vår matkultur hvis vi utrydder kokebøkene totalt. Hvis du i dag er i et selskap og spør verten eller vertinnen om oppskriften til en av rettene som blir servert så er sjansen stor for at du får en link til en eller annen matblogg. Skriv den ned, eller skriv den ut, og legg den i kokeboken din. Da kan du nemlig sørge for at også dine barn og barnebarn får sjansen til å lage denne retten selv en dag.